Роверот „Curiosity“ сними необичен минерален цвет на Марс

Роверот Curiosity на НАСА којшто ја истражува површината на Марс неодамна пронајде минерални формации слични на цвет. Прекрасната структура, која е широка само 0,4 инчи (1 сантиметар), наликува на корал или сунѓер. Како што наведуваат од НАСА и покрај неговата сличност со жив организам, тој не е жив, но е прилично честа глетка низ пејзажот на Марс.

Curiosity направи слика од малиот минерален цвет на 25 февруари во близина на „Аеолис Монс“, познат и како планината Шарп, во срцето на кратерот Гејл, широк 96 милји (154 километри), кој роверот го проучува од неговото пристигнување на Црвената планета во 2012 година. Сликата е составена од повеќекратни снимки направени од снимачот за рачни леќи на Марс на Curiosity, кој прави блиску со помош на леќа за зголемување. Овој тип композитни фотографии му овозможуваат на роверот да произведе многу подетални слики, според НАСА.

Карпата слична на цвет, која е наречена Blackthorn Salt, има дијагенетска карактеристика, односно создадена е од минерален талог наталожен во античка вода на Марс, објаснува Абигејл Фрејман, научник во проектот за Роверот Curiosity.

Дијагенетските карактеристики пронајдени на Марс се слични по големина, но можат да имаат или разгранета форма, позната и како дендритна форма, или да бидат позаоблени или дури сферични, како другите карпи.

Поддржете ја нашата работа: