Скарабеј наместо срце и златен јазик во устата: 49 амајлии скриени во мумијата на „Златното момче“

pixabay

Повеќе од еден век по откритието, египтолозите одлучија да ја испитаат мумијата по име „Златно момче“.

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година пр. н.е.

Радиологот Сахар Салим од Универзитетот во Каиро и нејзините колеги дигитално, односно преку компјутерска томографија, ѕирнаа во малата мумија покриена со злато и открија 49 амајлии од 21 тип.

Покрај тоа што научниците пронајдоа златен скарабеј од 3 сантиметри во градната празнина на мумијата, кој го симболизира срцето, открија и златен јазик во устата на черепот, амајлија до пенисот и други верски предмети изработени од злато, полускапоцени камења и керамика во светли бои.

Срцето на момчето останало во неговите гради како духовен симбол, велат експертите, како што е вообичаено со египетските мумии. Старите Египќани верувале дека амајлиите го штитат покојникот за време на напорното патување до задгробниот живот.

„Семејството на момчето му обезбедило многу скап третман за балсамирање за правилно да го подготви за патувањето под земјата и безбедно да стигне до задгробниот живот, како што се сандали за да излезе од ковчегот и златен јазик со кој ќе зборува по смртта“, рече Салим, пишува „National Geographic“.

„Големата златна амајлија на скарабеј е навистина нешто неверојатно, на задната страна е врежано со ознаки, кои би можеле да претставуваат натписи и магии“, додаде таа. Имено, се чини дека меѓу нив има стихови од египетската Книга на мртвите, во кои пишува дека срцето на скаработ е неопходно за да се замолчи вистинското срце кога боговите ќе му судат на патот кон задгробниот живот.

Кое било ова момче?

Според записите од египетскиот музеј во Каиро, тој првпат бил откриен во 1916 година на гробишта користени од 332 до 30 п.н.е. во Наг ел-Хасеј, Јужен Египет.

Момчето би било „очевидец на самракот на древната египетска цивилизација, веројатно на превирањата во времето на последните птолемејски кралеви, а можеби дури и на кратко оживување на големината на Египет за време на владеењето на Клеопатра“, изјавил египтологот Војсич Ејсмонд.

Неговото име засега е непознато. Но, научниците внимателно го проучуваат неговиот саркофаг за да откријат повеќе детали за него.

Извор: Sciencealert

Поддржете ја нашата работа: