Успешно започна мисијата „Артемис 1“: НАСА ја лансираше ракетата кон Месечината

По неколку неуспешни обиди, вчера успешно беше лансиран првиот дел од мисијата Артемис I.

Оваа шестнеделна мисија без астронаути се смета за прв чекор кон воспоставување на долгорочна колонија на нашиот природен сателит.

Екипата во Кејп Канаверал, Флорида, успешно ја лансираше ракетата по десет недели и два неуспешни обиди предизвикани од проблеми со моторот и истекување на водород. Авионот последнава недела стоеше на рампата бидејќи не можеше да полета поради ураганските ветрови кои во некои моменти достигнуваа брзина и до 160 километри на час.

Иако се работи за пробно патување на ракетата Space Launch System и нејзината капсула Орион, таа носи симулирана екипа од тројца опремени со сензори за мерење на количината на радијација и други стресови што ги доживуваат астронаутите за време на таквите патувања. НАСА објави дека патувањето ќе трае 42 дена и дека во тој период леталото ќе кружи околу Месечината и ќе помине вкупно 2,1 милиони километри.

Интересен факт е дека капсулата ќе остане во вселената подолго од било кое летало на астронаут без приклучување на вселенската станица и ќе се врати побрзо од кога било досега.

 

Поддржете ја нашата работа: