Утре целосно затемнување на Месечината, и тоа навистина посебно!

Првото затемнување на Месечината во 2021 година ќе се случи во раните утрински часови на 26 мај. Но, ова ќе биде супер лунарен настан, бидејќи истовремено ќе се формира супермесечина, затемнување на Месечината и црвена месечина одеднаш. Па, што значи сето ова?

Што е супер месечина?

Супермесечина се случува кога периодот на полна месечина се совпаѓа со најблиската траекторија на Месечината до Земјата.

Имено, орбитата на Месечината околу Земјата не е совршено кружна, туку е елипсовидна. Ова значи дека нејзиното растојание од Земјата варира. Најблиската точка, наречена перигеја, е приближно 45.000 километри  поблиску до Земјата од најоддалечената точка на орбитата. Полна месечина што се случува во близина на перигејот се нарекува супермесечина.

Па, зошто е супер?

Релативно блиското растојание на Месечината до Земјата прави да изгледа поголема и посветла од вообичаеното, иако разликата помеѓу супермесечина и нормална месечина обично е тешко да се забележи, освен ако не гледате две слики една покрај друга.

Како се создава затемнувањето на Месечината?

Затемнување на Месечината се случува кога сенката на Земјата ја покрива целата или дел од Месечината. Ова може да се случи само за време на полна месечина.

Како и Земјата, половина од Месечината е осветлена од сонцето во секое време. Полна месечина се случува кога Месечината и Сонцето се наоѓаат на спротивните страни на Земјата. Ова ви овозможува да ја видите целата осветлена страна, која изгледа како тркалезен диск на ноќното небо.

Кога Месечината би имала целосно рамна орбита, секоја полна месечина би била затемнување на Месечината. Но, орбитата на Месечината е навалена за околу 5 степени во однос на орбитата на Земјата.

Но, двапати во секоја лунарна орбита, Месечината е во иста хоризонтална рамнина како Земјата и Сонцето. Ако во фаза на полна месечина, Сонцето, Земјата и Месечината формираат права линија и Месечината ќе помине низ сенката на Земјата. Ова резултира со целосно затемнување на Месечината.

Најдоброто место за да се види затемнувањето на 26 мај 2021 година ќе биде средината на Тихиот океан, Австралија, источниот брег на Азија и западниот брег на Америка. Тоа ќе биде видливо на источната половина на САД, но само во најраните фази пред заоѓањето на Месечината.

Зошто Месечината изгледа црвено?

Кога Месечината е целосно покриена со Земјината сенка, таа ќе се затемни, но не оди целосно црна. Наместо тоа, таа добива црвена боја, поради што целосните затемнувања на Месечината понекогаш се нарекуваат црвени или крвави месечини.

Сончевата светлина ги содржи сите бои на видлива светлина. Честичките гас што ја сочинуваат атмосферата на Земјата, најверојатно, ги задржуваат сините бранови должини на светлината, а црвените поминуваат. Ова се нарекува расејување Рејли и затоа небото е сино, а изгрејсонцето и зајдисонцето често се црвени.

Во случај на затемнување на Месечината, црвената светлина може да помине низ Земјината атмосфера, додека сината светлина се филтрира. Ова ја остава месечината со бледо црвеникава нијанса за време на затемнувањето.

Поддржете ја нашата работа: