(ФОТО+ВИДЕО) Надреални градини на дното на морето

Photo: Luka Lokateli

На еден час возење од Џенова во северозападна Италија, на брегот на живописниот град Ноли, се чини дека девет проѕирни пластични меури лебдат под вода. Воздухот „заробен“ во нив мириса на растенија.

Објектот, познат како Градината на Немо, е експеримент дизајниран да ја тестира изводливоста на подводни оранжерии. Потопените „биосфери“ се состојат од пластични куполи опремени со хидропонски материјал, растителни семиња и вентилатори за циркулација на воздухот. Секоја купола е како „минијатурна вселенска станица“, вели Серџо Гамберини, пронаоѓач на Nemo’s Garden и извршен директор на Ocean Reef, италијанско-американска компанија која првенствено произведува опрема за нуркање.

Гамберини се надева дека ќе им помогне на сушните земји да одгледуваат повеќе храна без скапата потреба за десалинизирање на водата на земјоделските култури. Неговиот неконвенционален пристап го фасцинираше фотографот Лука Локатели, кој го посети местото минатата година за да ги истражи неговите „биосфери“, па дури и да проба песто направено од подводен босилек.

Photo: Luka Lokateli

„Потребен ни е некој кој размислува за луди работи (не само за необични изуми)“, вели Локатели. „Можеби ќе биде успешно, можеби не, но ми се допаѓа што некој е доволно храбар да вложи пари во такво нешто.

Лука Локатели е фотограф и режисер, фокусиран на односите меѓу луѓето, науката и технологијата и животната средина. Овој извештај е дел од импресивната изложба создадена за Музејот на фотографска галерија d’Italia Торино-Интеса Сан Паоло во соработка со Фондацијата Елен Мекартур.

Поддржете ја нашата работа: