Француски експерти: Децата да не користат паметни телефони пред да наполнат 13 години

pixabay

На децата не треба да им се дозволува да користат паметни телефони пред да наполнат 13 години и треба да им се забрани користењето на конвенционалните социјални медиуми како ТикТок, Инстаграм и Снепчет до 18 години, се вели во експертскиот извештај нарачан од францускиот претседател Емануел Макрон.

Макрон побарал експертите да предложат упатства за употреба на паметни телефони кај детската популација.

Тој сака  да преземат решителни чекори за да ја ограничат нивната изложеност на негативното влијание на оваа технологија, пренесува лондонски Гардијан.

Во извештајот се вели дека децата треба да бидат заштитени од профитната „стратегија на технолошката индустрија за привлекување на вниманието, користејќи ги сите форми на когнитивна пристрасност за да ги приврзат децата на нивните екрани, да ги контролираат и да заработат“.

Децата станаа „роба“ на овој нов технолошки пазар, се вели во извештајот, додавајќи: „Сакаме [индустријата] да знае дека сме виделе што прават и нема да им дозволиме да се извлечат со тоа“.

Тримесечна студија од научници и експерти предводени од неврологот Серване Мутон и Амине Бењамина, шеф на службата за психијатрија и зависности во болницата Пол-Брус, рече дека децата под три години не треба да бидат изложени на екрани, вклучително и телевизија, и ниту едно дете не смее да има телефон пред да наполни 11 години.

Секој телефон даден на дете на возраст меѓу 11 и 13 години треба да биде без пристап до интернет, се додава, поставувајќи ја минималната возраст на која треба да им биде дозволен паметен телефон поврзан на интернет на 13 години.

Во извештајот се вели дека 15-годишно дете треба да има пристап само до она што со нарекува „етички“ социјални медиуми, како што е Мастодон. Конвенционалните, масовно пласирани социјални медиуми водени од профит, како што се TikTok, Instagram или Snapchat, не би требало да им бидат достапни на тинејџерите додека не наполнат 18 години.

Извештајот дава подеднакво строги препораки за најмалите, велејќи дека телефоните треба да бидат колку што е можно ограничени на породилиштата, за да им помогнат на родителите да се поврзат со своите бебиња.

За деца до шест години, екрани од секаков вид треба да бидат „силно ограничени“ и само многу ретко да се користат за едукативни содржини кога седат со возрасен. Екраните треба да бидат целосно забранети во градинките за деца под шест години. Во основните училишта на децата не треба да им се даваат  таблети или дигитални уреди за работа, освен ако тоа не е за одредена попреченост.

„Пред шестгодишна возраст, на ниту едно дете не му треба екран за да се развие“, рече Мутон. „Всушност, екраните можат да го спречат нивниот правилен развој на оваа возраст“, додава неврологот.

Научниците рекоа дека не сакаат да ги прекоруваат родителите, кои и самите биле „жртви на моќна технолошка индустрија“. Тие рекоа дека наместо тоа, на родителите треба да им се помогне да го избегнат она што тие го нарекуваат „техно-референца“ – кога родителите постојано ги проверуваат своите телефони им пречи на нивната способност да се концентрираат на разговор, јадење или играње со нивните деца.

Научниците сепак, велат дека родителите не се виновни и треба да се направи повеќе во општеството како целина, да се ограничат телефоните на јавни места, да се воведат ресторани и кафулиња каде што нема да се користат телефоните или родителите да ги стават своите телефони. во кутија кога се вратиле дома од работа.

Бењамина вели: „Техниката е и ќе остане фантастична алатка, но таа мора да дејствува во служба на луѓето, а не луѓето да се сведуваат на сервирање на производ“.

Таа додава дека екраните имаат негативни ефекти врз децата „во однос на нивниот вид, нивниот метаболизам … нивната интелигенција, концентрација и когнитивни процеси“.

„Алгоритмите кои повторно го ангажираат и стимулираат системот за задоволство, се изградени за да избегнат губење на интересот за содржината и имаат тип на заразна динамика“, додава Бењамина.

Таа предупредува луѓето да бидат внимателни на социјалните мрежи ако забележат дека содржината повторно ги ангажира.

„Ако сакате да погледнете едно или две видеа, а сте заглавиле на нив цела вечер, треба да го преиспитате тоа“, вели Амине Бењамина, шеф на службата за психијатрија и зависности.

 

Поддржете ја нашата работа: