Човештвото во опасност поради брзото топење на мразот

Ако никогаш сте немале искуство да одите врз глечер, можеби не е лошо да го сторите тоа наскоро. Светските глечери на планините се топат побрзо отколку што мислеа научниците досега. Од 2015 година, глечерите губат скоро 300 милијарди тони мраз годишно. Ако продолжи оваа стапка на топење, многу ледници можат да исчезнат до средината на векот, според новата обемна студија пренесена од списанието „Wired“.

Научниците од Канада, Франција, Швајцарија и Норвешка собираа сателитски снимки направени од специјална камера од сателитот Тера на НАСА веќе 20 години. Уредот, наречен ASTER (Advanced Spaceborne Termal Emission and Reflection Radiometer), или повеќе од 210 000 глечери низ целиот свет, фотографиран со две засебни леќи за да се добие тродимензионален преглед на карактеристиките на површината. Студијата исклучи масивни ледени плочи на Гренланд и Антарктик, кои ги проучуваат други научни тимови.

Новата анализа, објавена во списанието „Nature“, открива дека меѓу 2000 и 2004 глечерите губат 227 милијарди тони мраз годишно. Стапката се зголеми на 298 милијарди тони годишно од 2015 до 2019 година, што авторите на студијата ги припишуваат на повисоките температури и врнежите. Растворената вода се движи по реки во океаните и претставува околу една петтина од забележаниот пораст на нивото на морето во последните 20 години.

Проблемот не е само покачување на нивото на морето (иако тоа е исто така важно), што се заканува на благосостојбата на жителите на крајбрежните држави како Индонезија, Бангладеш, Панама, Холандија и некои делови на Соединетите држави. Во некои региони на копно, милиони луѓе зависат од топењето на снегот за чиста вода. Во години кога нема многу снег, глечерите нудат резервен извор на вода. Ова е особено важно во делови на Андите, Хималаите и Алјаска.

“Глечерите обезбедуваат изобилство студена вода за многу системи ширум планетата. Штом тие глечери исчезнат, веќе нема да постои таква можност”, вели Брајан Менунос, професор по Земјински науки на Универзитетот во Северна Британска Колумбија и автор на ново истражување.

Менунос верува дека претходните студии за топење на глечерите презеле помали мерки во просторот и времето, што довело до несигурност за тоа колку глечерите навистина се намалиле.

Користејќи детални сателитски снимки, Менонус продолжил да истражува и добиени се попрецизни проценки. За да се процесираат бројките за сите 211 000 глечери, на супер компјутер на Универзитетот во Северна Британска Колумбија му требало да работи постојано една година.

Новата анализа дава мрачно предупредување за иднината, вели Џонатан Бамбер, професор по географија на Универзитетот во Бристол, кој не бил вклучен во студијата: „Ова е најсеопфатната, детална и темелна проценка на глобалната загуба на масата на глечерот некогаш преземена во 21 век. за прв пат да се видат промени во индивидуалните глечери низ целиот свет “.

Бамбер вели дека анализата покажува дека со овој тренд, некои планински региони со помала надморска височина целосно ќе ги изгубат глечерите до 2050 година: “Иако резултатите и работата се импресивни, главната порака е прилично мрачна. Глечерите се на работ на истребување, со длабоки последици за водни ресурси, природни опасности, покачување на нивото на морето, туризам и локално преживување “.

Водата од глечерите што брзо се топат може да предизвика еколошки катастрофи, како онаа во февруари, кога одмрзнатиот глечер од Хималаите се урна во северна Индија, предизвикувајќи воден бран во кој загинаа 200 луѓе во тесна котлина. Извештајот на Меѓународниот панел на Обединетите нации за климатски промени за 2018 година откри дека потоплата клима е одговорна за зголемување на ризикот од поплави и свлечишта на планините: „Повлекувањето на глечерите и вечниот мраз ќе ја намали стабилноста на падините на планините и ќе го зголеми бројот на езера. Поплави и каскадни настани ќе се појават таму каде што претходно немало“, заклучува извештајот.

Неодамнешното истражување на канадски и европски научници исто така откри дека топењето на глечерите на Алјаска, западна Канада и САД е одговорно за скоро половина од загубата на масата на глечерите во светот. На Алјаска, топењето на мразот исто така доведе до зголемување на земјотреси бидејќи земјиштето под глечерите се крева, ослободувајќи притисок и влијаејќи на силите во блиските раседни зони- според студијата на истражувачите од Универзитетот на Алјаска во Фербенкс, објавена во март во весникот на геофизички истражувања.

Иако вестите се лоши, експертите се импресионирани од количината на податоци собрани од сателитски снимки во текот на 20 години.

“Мислам дека ова е всушност фантастично. Тоа е вистински доказ за вредноста на истражувањето со текот на времето. Многу пати, овие мисии имаат животен век од пет или седум години. Фактот дека тие сè уште собираат фантастични податоци е едноставно феноменален. Тоа им дозволи на истражувачите да постигнат нешто што никогаш порано не го правеле “, вели Том Њуман, раководител на лабораторијата за криосфера во Центарот за вселенски летови на Годдард на НАСА.

Њуман е научник за проекти за мисијата ICESat2 на НАСА, сателит лансиран во 2018 година, кој испраќа ласерски зраци во поларните региони на Земјата за прецизно мерење на загубата на глечерите и поларните ледени плочи и за следење на ефектите од топењето на глобалното покачување на нивото на морето. „Се надевам дека можеме да издржиме 20 години, за еден ден да можеме да напишеме вакво дело“, заклучи Њуман за „Wired“.

Поддржете ја нашата работа: