Што е стрептококна инфекција од групата А, и зошто е толку опасна за децата?

pixabay

Британските лекари ги предупредија родителите дека треба да бидат свесни за опасностите од стрептококните инфекции од групата А, откако 6 деца починаа во Велика Британија.

Ограничувањата воведени поради пандемијата, како задолжителното носење заштитни маски и социјалната дистанца, веќе не се во сила во таа земја, што значи дека инфекциите како стрептокока А полесно се шират, а бројот на заболени е зголемен во изминатиот месец, пишува CNN.

Инфекцијата може да предизвика низа симптоми, од благи до многу сериозни, но не е фатална за повеќето луѓе кои се инфицираат.

Поддржете ја нашата работа: