Што ни носи технологијата 8К?

Бил Мандел, претседател на 8K технолошката асоцијација и потпретседател на истражувачкиот центар Samsung во САД, и Крис Шинок, извршен директор на 8K технолошката асоцијација, ги претставија најважните карактеристики на технологијата 8K, улогата на Асоцијацијата во развојот на трендовите и содржината достапна во 8К технологија.

„Самсунг е лидер во поставувањето трендови кога станува збор за развојот на 8К технологија, а во 2019 година ја основа Асоцијацијата за технологија 8К, чија главна цел е подобрување и развој на стандардите за 8К. Здружението доделува и сертифицирано лого за 8К телевизори и обезбедува едукативни материјали за експерти и заинтересирани корисници, како што е неодамна објавениот резултат од истражувањето „Состојба на 8К екосистемот“.

Предности на 8K технологијата


„Повеќето содржини од 8К се снимаат со 8K HDR камери, а пред да се дистрибуира содржината до корисниците, повеќето се обработуваат во 4K или HDR резолуција. YouTube и Vimeo нудат голема количина 8К кратка содржина која се фокусира на природата и патувањата, поради што Асоцијацијата има задача да обезбеди што е можно повеќе такви содржини. Иако содржината 8K не е широко распространета и достапна, предноста на телевизорот Samsung 8K е напредната технологија базирана на вештачка интелигенција која им овозможува на корисниците да уживаат во содржини кои не се 8К. Благодарение на вештачката интелигенција, Samsung 8K телевизорите ја подобруваат резолуцијата и квалитетот на сликата за да го подобрат видеото со низок квалитет до нивоата 8K, како најновите Neo QLED телевизори “, објаснуваат Мандел и Чинок.

8K и видео игри


Добри вести за љубителите на игрите: „Повеќето гејмерски конзоли ќе можат да поддржуваат 8K со HDMI 2.1 пристап, а игри со 8K, исто така, ќе бидат можни со напредна телевизиска технологија од 8K. Nvidia и AMD веќе нудат графички картички од висока класа кои поддржуваат 8K содржина и за игри на компјутери. Доколку корисниците ја прифатат и усвојат употребата на 8К технологија, тоа ќе ги намали трошоците и ќе создаде поквалитетна содржина“, рекоа Бил Мандел и Крис Шинок во своето јавно обраќање.

Поддржете ја нашата работа: