Анодизација за стерилни површини

Кога процесот на анодизација  се применува на алуминиум,  создадена е површина наречена Алумина, која се покажала како ефикасна во спречување на сурогати на две познати патогени, „Escherichia coli O157: H7“ и „Listeria monocytogenes“. Истражувањето, објавено во списанието „Biofouling“, исто така истражува како големината на нанопорите влијае на силата на одбивање на бактериите.

Ова е веројатно еден од најефтините начини за создавање на наноструктури на метална површина. Наоѓањето на евтини решенија за ограничување на бактерииите е важно, особено во биомедицината и производството на храна.

Постојат и други стратегии за ограничување на бактериите, вклучувајќи хемикалии и бактерициди, но тие имаат ограничена примена, особено кога станува збор за преработка на храна. Анодизираниот метал, исто така, би можел да има примена и во морнарицата, штитејќи ја површината на бродот од алги.

Истражувањето е финансирано од Американското министерство за земјоделство.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација