Четирите годишни времиња поминати на островот Котисари во Финска низ фотографии

До 1980 година, островот Котисари било место каде се состанувале дрварите од малиот град Рованиеми во областа Лапланд во Финска. Еден од објектите на островот тогаш е претворен во таверна, а дневниот траект ги носи луѓето до островот.

Од 2015 година, локалниот фотограф Јани Јлинампа успева да создаде фотографии од танцувачката аурора бореалис, прекрасното зајдисонце, прекрасни шуми, езера и другите чуда на природата.

“Сезонските промени во Лапланд се драстични, и ова е одличен начин за да го покажеме островот”, вели Јани.

Островот е само четири километри оддалечен од Арктичкиот круг, па температурата во зимските месеци паѓа секогаш под нула. Јани вели дека особено во зима е потребно времето да биде суво, за да се направат добри фотографии со дрон.

Реката Кеми до 1980 година е користена како лебдечки канал за дрвната индустрија, но на крајот овој систем е заменет со употреба на камиони. Идиличниот остров сега станува туристичка атракција која е достапна само со брод.

Поддржете ја нашата работа: