Дебелината кај децата влијае на слухот!

Едно скорешно истражување во Америка што било спроведено на 1,500 адолесценти, покажало дека постои поврзаност меѓу дебелината и ризикот за слабеење на слухот. Во испитувањето учествувале млади на возраст од 12 до 19 години.

 Притоа се покажало дека кај дебелите деца постои скоро два пати поголем ризик за појава на потешкотии со слухот и тоа на сите фреквенции. Според истражувачите, причината за ова може да се најде во последиците од воспалителните процеси кои се поврзани со дебелината.

Инаку, претходно е утврдено дека дури 80% од адолесцентите кои имале проблеми со слухот воопшто и не биле свесни за својата состојба.

Поддржете ја нашата работа: