Џиновскиот радиотелескоп во Кина откри повторливи сигнали од вселената

Се сеќавате на спектаклот на тој гигантски телескоп  во една планинска долина во Кина пред само неколку години? Петстотини метарскоиот Сферичен радиотелескоп (FAST) сега собра еден мистериозен вселенски сигнал познат како брз рафал на радио.

Брзите распрснувања на радио или FRB се кратки, но моќни пулсирања на енергија од оддалечените делови на космосот. Првиот беше забележан во 2007 година, и постојано наоѓаме повеќе од нив.

Додека астрономите неодамна постигнаа возбудлив напредок во пронаоѓањето на FRB, ние едноставно не знаеме какви се овие сигнали или како тие потекнуваат. Можеби тие се предизвикани од црни дупки или неутронски sвезди наречени магнетари.

Она што е возбудливо за откривањето од страна на FAST е дека ова брзо распрснување на радио е повторувач. Упадот е официјално познат како FRB 121102: прв пат детектиран во 2012 година во опсерваторијата „Аресибо“ во Порто Рико, оттогаш се појави неколку пати.

Истражувачите забележуваат дека сигналот поминал околу 3 милијарди светлосни години низ Универзумот за да стигне до нас.

FAST се закачи на FRB 121102 на 30 август, пред да се регистрираат десетици подоцнежни пулсирања (на еден посебен ден, на 3 септември, откриени се повеќе од 20 пулсирања). Значи, ова изгледа како особено упорен ФРБ.

Ресиверот со 19 зраци на FAST е особено чувствителен на радио сигнали, опфаќајќи го фреквентниот опсег од 1,05-1,45 GHz, и тоа го прави совршен за да внимава на FRB 121102.

Колку повеќе набудувања можеме да  направиме кај овие FRB, толку се подобри нашите шанси да успееме точно да разбереме што се тие. Една идеја е дека FRB се произведуваат при распаѓање на кора на одредени типови на неутронски starsвезди.

Друга хипотеза претпоставува дека различни FRBs всушност имаат различни причини, што може да објасни зошто FRB 121102 се повторува, а други не се чини дека го прават тоа. Барем се подобруваме кога укажуваме од каде потекнуваат овие мистериозни електромагнетни зрачења.

Сега можеме да ги додадеме податоците собрани од FAST во нашата растечка база на податоци за знаење за овие најинтригантни феномени во вселената. Тимот на телескопот веќе успеа да ги елиминира пречките од авионите и сателитите од нивните мерења.

„Јас само мислам дека е толку неверојатно што природата создава вакво нешто“, рече физичарот Зиги Плеунис од универзитетот МекГил за „ScienceAlert“, откако помогна да се детализираат осум нови FRB во трудот објавен минатиот месец.

„Исто така, мислам дека има некои многу важни информации во таа структура што треба само да дознаеме како да ги декодираме, и многу е забавно да се обидуваме да дознаеме што точно е тоа.

Поддржете ја нашата работа: