Големо откритие во Египет: Пронајдена гробницата на ќерката на фараонот

Во гробната комора на кралската некропола Дашхур, јужно од Каиро, пронајдена е античка кутија украсена со хиероглифи, а во неа се наоѓале вазни со органите на починатата.

Гробот на фараоновата ќерка, стара 3700 години е пронајдена во близина на неодамна откриената пирамида во Египет, се вели во соопштението за Би-Би-Си.

Во гробната комора се откриени четири канопски вази со балсамирани органи на покојната, најверојатно ќерката на кралот Емникамава од тринаесеттата династија,

Неговата пирамида се наоѓа на околу 600 метри од гробницата.

Археолозите пронашле испупчена слика на рамнина со десет реда хиероглифи со името на фараонот Емникамава.

Дахшур е местото каде кралот Снефер од четвртата династија пред околу 4600 години ја изградил првата египетска пирамида на глатки страни – Црвената пирамида во висина од 104 метри.

Снеферуа ја наследил од неговиот син Куфу, познат по големата пирамида од Гиза, која е висока 138 метри и претставува чуто од антиката.

Поддржете ја нашата работа: