Индија денес ја лансира најмоќната ракета на светот

Индиската вселенска истражувачка организација (ISRO) ќе ја лансира најтешкиот ракета на земјата – (GSLV-Mk III) – заедно со комуникацискиот сателит GSAT-19, денес во 17:30 часот.

Успешното лансирање на оваа ракета, е уште еден чекор напред кон тоа да биде самобитна во вселенската програма на Земјата.

Ракетата е тешка 640 тони, а висока 43,43 метри. Таа го носи во орбитата сателитот GSAT-19 што е дизајниран за овозможување пристап до интернет, а тежи 3,1 тони. Планирано е нејзиниот лет на 179 километри над Земјата да трае 16 минути.

Ако мисијата се одвива според планираното, Индија според капацитетот кој можат да го постигнат нејзините ракети ќе се споредува со светските сили, како што се на пример Кина и САД.

Поддржете ја нашата работа: