Како китовите ги менуваат океаните ?

Едно од највозбудливите откритија во последниов половина век е откривањето на широко распространетите трофички каскади.

Трофичка каскада е еколошки процес кој започнува на врвот на синџирот на исхрана и продолжува се до дното.

Сите знаеме дека китовите се хранат со риби и ракчиња (крил) и некои луѓе, вклучувајќи и одредени политичари од Јапонија, сметаат дека убивањето на китовите е добро за човекот, бидејќи ќе ја зголеми храната која ние ја јадеме (рибите и ракчињата).

Но, со текот на годините, како што се намалувал бројот на китовите, така се намалувал и бројот на рибите и ракчињата. Како е тоа возможно?

Китовите не само што ги јадат овие животни, туку и ги одржуваат во живот. Всушност, китовите помагаат да се одржи целиот жив систем во океаните. Погледнете како:

Поддржете ја нашата работа: