1400 километри од цивилизацијата: Патување на најдалечното место на планетата

Некогаш, многу погодна област за лов на китови, а денес ја населуваат само пингвини.

“Ќе се задржите најмалку 200 метри подалеку од китовите. Преполно е со азбест, а крововите само што не се срушиле”, вели меѓународниот новинар Шафик Мегџи од Би-Би-Си, кој одлучил да го посети островот на Јужна Џорџија.

Островот се наоѓа на југот од Атлантикот, а долг е 170 километри, и има ширина 29 километри. Некогаш било собиралиште за ловци на китови, а денес е преполно со морски слонови и околу 400 000 пингвини.

Kolonija pingvina / Južna Džordžija / depositphotos.comОстровот е откриен уште во 1675 година од страна на Антони де ла Роше, претприемач од Лондон, а во некои стари мапи е запишан како островот Роше. Дури во 1775 година, Џејмс Кук го приклучил овој остров за Обединетото Кралство, па тогаш и го преименувал како Грузија, во чест на Џорџ трети.

Кога ги гледате за’рѓаните бараки, спремни да се срушат, тешко е да замислите дека оваа област била богата со азбест, и дека баш тука некогаш се ловеле китови.

foto: depositphotos.comВо моментов таа е дива негостопримлива земја на глечери, планини и фјордови. Освен тоа, станува збор за едно од најосамените делови на планетата Земја. Британската прекуморска територија се наоѓа на 1400 километри од најблиското населено место Фокланд.

Интересно е тоа што секоја година на овој остров доаѓаат по околу 18 000 туристи во склоп на антарктички крстарења.

Поддржете ја нашата работа: