Како може галаксија да биде над 27 милијарди светлосни години од Земјата ако универзумот е стар само околу 13 милијарди години?

Универзумот е навистина стар 13,8 милијарди години, заснован на мерењата направени од мисијата Планк во 2012 година.

Мерење на нешто оддалечено 27 милијарди светлосни години од Земјата – запомнете дека светло-годината е единица на растојание што опишува колку далеку можете да одите за една година со брзина на светлината, скоро 6 трилиони милји (9 трилиони километри) – се чини во спротивност со тоа што имало само 13,8 милијарди години за таа светлина да направи какво било патување. Всушност, постојат две работи што ја отстрануваат недоследноста овде.

Првата е дека нашиот универзум не е статичен. Ако универзумот не се прошируваше и не беше во сегашна големина за целата историја, нема да има начин да се поправи овој очигледен парадокс. Галаксија, која е оддалечена од 10 милијарди светлосни години, сепак ќе биде оддалечена од 10 милијарди светлосни години, без разлика колку милијарди години продолжувате да гледате. Сепак, нашиот универзум се шири – и се шири побрзо со текот на времето. Со текот на времето, две галаксии ќе се оддалечат подалеку едни од други.

Вториот фактор е дека не мериме директно галаксија на оддалеченост од 27 милијарди светлосни години од нас – гледаме античка светлина од таа галаксија, која минува низ милијарди години низ универзумот. Универзумот беше помал (и помлад) кога првично заминала светлината; оваа помлада, пократка патека трае само неколку милијарди години за да стигне до нас. Во тоа време, сепак, универзумот се проширил, а растојанието меѓу нас и галаксијата сега е многу поголемо – толку многу поголемо што ако светлината требаше да го направи денешното патување, ќе требаше 27 милијарди години да стигнат до нас. Ова, се разбира, не е нешто што сега можеме да го забележиме – едноставно не поминало доволно време од раѓањето на универзумот за светлината да патува толку далеку. Но, со оглед на нашето разбирање за тоа како се менува универзумот, можеме да предвидиме колку треба да биде сега галаксијата (27 милијарди светлосни години), врз основа на светлината што ја добиваме што се испушташе во минатото.

Поддржете ја нашата работа: