Климатските промени не прават поболни

Климатската криза ги прави луѓето поболни – влошување на болести кои се движат од сезонски алергии до срцеви и белодробни заболувања.

Децата, бремените луѓе и постарите лица се најмногу изложени на ризик од екстремно време и од зголемувањето на топлината. Но, влијанието на климатската криза – за пациентите, лекарите и истражувачите – веќе се чувствува низ сите специјалитети на медицината.

„Постојат истражувања кои сугерираат дека нашите лекови на рецепт може да предизвикаат штета затоа што се менуваат моделите на топлина“, рече Арон Бернштајн, педијатар кој е ко-директор на Центарот за клима, здравство и глобалното опкружување на Универзитетот Харвард.

„Има докази дека екстремните временски настани сè повеќе ја намалуваат моќта и тоа е огромно прашање за давање грижа во здравствените установи“.

Во еден неодамнешен пример, една студија во списанието на американското медицинско здружение покажа дека пациентите со карцином на белите дробови кои биле подложени на зрачење, со помала веројатност да преживеат кога катастрофата од ураган ги нарушила нивните третмани.

Написот од август во списанието за медицина во Нова Англија предвидува десетици слични студии за да се покаже како климатската криза влијае на секоја практика на медицина.

Рене Салас, коавтор на извештајот, која предава медицина на итна медицинска помош во Медицинскиот факултет Харвард, рече: „Климатската криза влијае не само на здравјето на нашите пациенти, туку и на начинот на кој ние даваме нега и нашата способност да ги извршуваме нашите работи. И тоа се случува денес “

Алергии

Климатските промени ги влошуваат алергиите.

Како што се зголемуваат температурите, растенијата произведуваат повеќе полен подолги периоди на време, засилувајќи ги сезоните на алергија. Зголемената концентрација на јаглерод диоксид во атмосферата може да ги натера растенијата да растат повеќе и да предизвикаат  тревен полен, што предизвикува алергии кај околу 20 проценти од луѓето. Јаглерод диоксидот исто така може да ги зголеми алергиските ефекти на поленот.

Нејлу Туммала, специјалист за уво, нос и грло на соработниците на медицинскиот факултет „Georgeорџ Вашингтон“ во Вашингтон, рече дека гледа многу пациенти со алергиски ринитис или воспаление на носната шуплина, метеж и капење по носот.

„Порано беше дека полените на дрвјата беа само во пролет, треви беа само во лето, дива трева беше само во есен“, рече Туммала. „Но, времето на нив започнува да се преклопува повеќе“.

Еден од пациентите на Туммала, Кели Кени, имал ситни сезонски алергии како дете, но сега страда од целата година од болки во синусите, притисок на ушите.

„Последните четири години, моите симптоми се влошија“, рече Кени.

 

Бременост и компликации на новородените

Бремените луѓе се поранливи на топлина и загадување на воздухот што се влошува со климатските промени.

Брус Бекар, акушер-гинеколог со седиште во Сан Диего, кој престана да вежба пред шест години да помине повеќе време како климатски активист, состави 68 студии од континенталниот САД за поврзаноста помеѓу топлината, смогот и ситните честички на загадување што доаѓаат од фосилни горивата и како тие се поврзани со предвремено раѓање, мала тежина при породување и мртвородение.

Повеќе форми на смог кога е жешко, а некои истражувања покажуваат дека честичките од честички исто така се зголемуваат со климатската криза, иако податоците се помалку робусни.

Бекар рече дека тој и неговите коавтори пронашле значајно здружение во 58 од 68 студии. Телото на истражување опфаќа 30 милиони раѓања во САД.

Бекар рече дека лекарите треба да разговараат со своите пациенти за тоа како топлотните бранови можат да доведат до предвремено раѓање и како да се држат настрана од загадувањето на воздухот можат да им помогнат да ги одржат своите деца здрави.

„Откриваме дека имаме зголемен број на деца родени веќе во ослабена состојба од загадување на воздухот и воздухот. Тоа е сосема друга приказна отколку размислувањето за климатските промени како причина за ураганите над Флорида … Тоа е многу поприсутно и континуирано влијание ”

Во светот во развој, бремените луѓе исто така можат да страдаат од храна и недостаток на вода. Болестите предизвикани од инсекти – како што е вирусот Зика, кој се шири од комарци – се исто така опасност за развој на фетуси.

Болести на срцето и белите дробови

Загадувањето на воздухот се влошува со зголемувањето на температурите, нагласувајќи ги и срцето и белите дробови. Загадувањето на фосилното гориво што предизвикува климатска криза исто така е поврзано со зголемени хоспитализации и смртни случаи од кардиоваскуларни заболувања и е поврзано со повеќе напади на астма и други проблеми со дишењето.

Поинтензивните пожари испуштаат опасен чад во воздухот, како што е документирано во западниот дел на САД оваа година. И пожешките денови прават повеќе смог, што Американското здружение за белодробици го опишува како делува „како сончање на белите дробови што може да предизвика напад на астма“.

Ризици за деца

Децата под петгодишна возраст доживуваат поголем дел од здравствениот товар од климатските промени, според извештајот на Салас.

Саманта Ахдоот, педијатар во Александрија, Вирџинија, третира 11-годишник и 13-годишник, кој се пресели од Флорида, откако ураганот ја уништи нивната заедница и нивните медицински досиеја во канцеларијата на нивниот лекар.

Една потребна операција за срцева состојба и мораше да започне од нула со нов кардиолог. И двајцата имаа нарушување на дефицит на внимание / хиперактивност  што беше потешко да се лекува во услови на поголемо нарушување на животот и без записи за прилагодување на дозата на лекови.

Ахдоот, која исто така ја основаше групата Клиничари во Вирџинија за климатска акција, рече дека видела прилив на семејства кои се движат поради катастрофи во временските услови.

Дехидрирање и проблеми со бубрезите

Многу пожешки денови го отежнуваат да останат хидрирани. Тие се поврзани со нерамнотежа на електролити, камења во бубрег и откажување на бубрезите. Пациентите на кои им е потребна дијализа бидејќи нивните бубрези не успеваат, можат да имаат проблем да се лекуваат за време на екстремни временски услови.

Заболување на кожата

Повисоките температури и осиромашувањето на озонскиот слој го зголемуваат ризикот од карцином на кожата. Истите ладилници и гасови што го оштетуваат озонскиот слој придонесуваат за климатските промени.

Дигестивни заболувања

Топлината е поврзана со повисоки ризици за појава на избувнување на салмонела и кампилобактер. Екстремни дождови можат да ја загадат водата за пиење. Штетните цветања на алги кои напредуваат во повисоки температури можат да предизвикаат и гастроинтестинални проблеми.

Заразна болест

Промената на температурата и моделите на врнежи од дожд им овозможува на некои инсекти да се шират подалеку и да пренесат маларија, денга, болест Лајм и вирус на Западен Нил. Водената колера и криптоспоридиозата се зголемуваат со суша и поплавување.

Невролошка болест

Загадувањето на фосилното гориво може да го зголеми ризикот од мозочен удар. Согорувањето на јаглен, исто така, произведува жива – невротоксин за фетуси. Болестите што ги шират комарците и крлежите ја зголемуваат можноста за невролошки проблеми.

Екстремната топлина е исто така поврзана со цереброваскуларна болест, нарушување кое влијае на снабдувањето со крв во мозокот.

Исхрана

Емисиите на јаглерод диоксид ја намалуваат густината на исхраната на земјоделските култури, го намалуваат нивото на протеини, цинк и железо на растенијата и доведуваат до повеќе недостатоци во исхраната. Снабдувањето со храна исто така е нарушено од сушата, социјалната нестабилност и нееднаквоста поврзани со климатските промени.

Траума

Екстремните временски настани, вклучувајќи урагани, поплави и пожари, честопати предизвикуваат телесни повреди. Лекарите гледаат помали фрактури, зглобни повреди и вдишување на чад.

Екстремната топлина е поврзана и со агресијата и насилството, а климатската криза на глобално ниво е поврзана со насилен конфликт и присилна миграција.

 

Поддржете ја нашата работа: