„NASA“ го лансираше најмодерниот метеоролошки сателит

Вчеравечер околу полноќ „NASA“ го лансираше најмодерниот метеоролошки сателит досега.

За ласнирање на сателитот беше задолжена ракетата од класата „Атлас 5“ и истото беше извршено од американскиот вселенски центар „Cape Canaveral“.

Ласнирањето беше одложувано во период од неколку часа додека тимовите на „NASA“ отклонуваа неколку технички проблеми, после што се изврши успешно лансирање.

„NASA“ го опишува „GOES-R“ – „Geostationary Operational Environmental Satellite-R“ како нешто што ќе ги унапреди моменталните стандарди и што ќе спасува многу животи во годините што доаѓаат.

„GOES-R“ меѓудругото ќе праќа и фотографии со висока резолуција на секои 5 минути од подрачја на временски непогоди и силни олуи. Со помош на овој сателит ќе се овозможи да добиваме поквалитетни информации и поточни временски прогнози што накрај би довеле до побрзо време на реакција на службите како и упатување на навремено предупредување за опасност што секако дека ќе спаси многу животи.

 

Поддржете ја нашата работа: