НАСА продава фотографии од вселенските мисии

Дел од фотографиите од архивата на НАСА, меѓу кои се наоѓа и онаа на која е прикажано првото спуштање на Месечината, се понудени на аукција во Њујорк.

Фотографиите, кои беа дел од  изложбата во „Смитсонијан“ се единствените печатени верзии што јавноста имаше  можност  да ги види.

Погледнете некои од најпознатите фотографии на светот, кои наскоро ќе бидат продадени на аукција.

Ed Vajt izvodi prvu američku svemirsku šetnju u okviru misije Gemini IV 1965.

Ед Вајт ја  изведува првата  американака вселенска прошетка, во склоп на мисијата Гемини 4 во 1965

NASA/Swann Auction Galleries

Нил Армстронг го фотографира Баз Олдрин, вториот човек што стапна на Месечината

Neil Armstrong is reflected in Aldrin’s helmet visor

Армстронг се огледа во визирот од кацигата на Олдрин

NASA/Swann Auction Galleries

Олдрин стои пред америкаското знаме поставено на пластична цевка.Каблите што се гледаат доле лево, водат до  ТВ камерата

NASA/Swann Auction Galleries

Канадарм (систем за управување на далечина)

NASA/Swann Auction Galleries

Јуџин Сернан, за време на слетувањето на Месечината со мисијата Аполо 17,  1972 година

NASA/Swann Auction Galleries

Нил Армстронг покрај ногата на лунарниот модул, обвиткана со златна фолија

NASA/Swann Auction Galleries

Спуштање на астронаутите со падобрани во 1973 година, по завршувањето на мисијата Скајлаб 3

NASA/Swann Auction Galleries

Брус МекКендл II, ја изведува првата вселенска прошетка без поврзаност со леталото

Поддржете ја нашата работа: