Науката за градите

Човечките гради се чудни. Тие се едни од ретките органи што не се развиени целосно при раѓање, нашето потомство зависи скоро целосно од нив, а додека кај повеќето цицачи градите се зголемуваат исклучиво за време на лактацијата, ние сме единствениот вид на планетата што постојано му се зголемуваат млечни жлезди. Но зошто? Најновата епизода на AsapSCIENCE е тука за да објасни зошто градите се едно од најдобрите работи на човекот за Хомосапиенс … еволутивно кажано.

Како прво, фактот дека човечкото тело може да ја претвори крвта во млеко за да ги испорача сите одлични протеини, шеќери и масти на нашите потомци преку градите е една од причините што луѓето имаат неверојатен успех за преживување. Размислете за сите работи што можат да тргнат наопаку со другите видови бебиња – бебешки птици и влекачи зависат од нивните родители да им донесат храна што ја ловеле, така што преживувањето на овие потомци зависи целосно од искористеноста на изворите на храна и на родителската способност да ја најдат.

Човечките бебиња треба само да легнат и да го земат сето тоа. Сè додека мајката има пристап до доволно хранливи материи за себе, работите ќе бидат во ред.

Градите доаѓаат во различна низа на облици и големини, и иако истражувањата откриле позитивна корелација помеѓу телесната тежина и големината на градите, гените исто така играат клучна улога во утврдувањето како ќе изгледа пар на единка, плус која ќе заврши најмала. Она што е чудно, околу 50% од општата популација има една града што е помала од другата, а најчесто, тоа е левата.

Како што се објаснува во видеото, никој не е целосно сигурен зошто асиметријата на градите се јавува толку често, но истражувањата сугерираат дека тоа има врска со хормоните што се влеваат во нашите тела кога ќе погодиме во пубертет. Додека и мажите и жените се раѓаат со брадавици и млечни жлезди, само жените доживуваат проширување за време на пубертетот, а тоа е уникатен човечк квалитет.

Ако сакате да се чувствувате малку непријатно за вашите ареоли (секако дека сакате!), Треба да знаете дека малите испакнатини кои се опфатени се нарекуваат жлезди на Монтгомери. Овие жлезди имаат важна функција да лачат масла за да ја одржат брадавицата подмачкана, а можеби дури и вкусна за нашите бебиња додека се хранат.

А, брадавицата не обезбедува само една дупка од која може да се храни, таа е покриена во ситни дупки кои се неприметливи за човечкото око преку кои може да се конзумира млекото.

Сето тоа е необично, а сепак, многу култури ширум светот имаат малку опсесија со овие чудни органи. Според видеото, 300.000 операции за зголемување на градите вршеле само во 2014 година – и тоа е токму во Америка.

Не е тешко да се види зошто луѓето се толку привлечени кон нив – тие се извор на големо задоволство и за мажите и за жените. Да, студиите покажуваат дека стимулацијата на брадавиците не само што ја подобрува сексуалната возбуда кај 82 проценти од жените, туку и кај 53 проценти од мажите. Ќе дозволиме AsapSCIENCE да објасни понатака со видеото во продолжение…

Поддржете ја нашата работа: