Нов вирус, опасен и без лек!

За постоењето на Коронавирусот се знае веќе долго време, но тој не претставувал опасност за луѓето, воглавно инфицирајќи само разни животни, се додека не се еволуирал пред неколку недели. Вирусот се појави во Вухан, Кина и набргу расте, инфицирајќи скоро 800 луѓе.

Симптомите се слични на честата настинка, но не е безопасен, досега се потврдени 25 смртни случаеви, се очекува дека овие бројќи ке нараснат бргу, дури и сега вирусот е проширен низ светот со потврдени случаеви во околу 30 држави и со претпоставени многу повисоки бројки на инфицирани.

Во градовите Вухан, Ежоу и Хуангганг, кои имаат заедничка популација од околу 20 милиони, веќе постои карантин. Авионски патници во источна Азија и САД се тестираат за инфицираност и слично.

Моментално не постои лек за вирусот.

Поддржете ја нашата работа: