Откриен нов вид на рајска птица

Еден нов вид на рајска птица, која живее во Нова Гвинеја (Lophorina niedda) конечно е прифатена како нов вид, благодарение на својот препознатлив танц.

Германското име на новиот вид (во превод „птичја глава“) е инспирирано од изолираниот регион во индонезиска Нова Гвинеја, за кој се вели дека на мапата наликува на глава од птица и некогаш бил германска колонија.

Вогелкопот има една од најцрните бои на планетата. Мажјаците имаат светло сини ознаки кога го формираат она што личи на лице од цртан филм кога се обидуваат да ги заведат женките.

“Со ваквиот целосен статус на видот, толку посебниот вогелкоп стана четврта ендемска рајска птица од западна Нова Гвинеја. Тоа е факт кој ја нагласува важноста на овој регион како центар за ендемски биодиверзитет, вреден за подобрување на животната средина,” – велат истражувачите од лабораторијата за орнитологија Корнел, кои ги истражуваат рајските птици веќе осум години.

Поддржете ја нашата работа: