Откриена вода на егзопланета (+видео)

This artist’s impression shows the planet K2-18b, it’s host star and an accompanying planet in this system. K2-18b is now the only super-Earth exoplanet known to host both water and temperatures that could support life. UCL researchers used archive data from 2016 and 2017 captured by the NASA/ESA Hubble Space Telescope and developed open-source algorithms to analyse the starlight filtered through K2-18b’s atmosphere. The results revealed the molecular signature of water vapour, also indicating the presence of hydrogen and helium in the planet’s atmosphere.

Уште од откривањето на првата егзопланета во 90-тите години, астрономите остварија постојан напредок кон пронаоѓање и тестирање на планети лоцирани во прифатливата зона на нивните sвезди, каде што условите можат да доведат до формирање на течна вода и размножување на животот.

Резултатите од сателитската мисија Кеплер, кои открија скоро 2/3 од сите познати егзопланети до денес, укажуваат на тоа дека 5 до 20% од Земјите и суперземите се наоѓаат во прифатливата зона на нивните sвезди. Како и да е, и покрај ова изобилство, пробувањето на состојбите и атмосферските својства на која било од овие планети  е исклучително тешко и остана неостварливо … до сега.

Новата студија на професорот Бјорн Бенеке од Институтот за истражување на егзопланетите на Универзит де Монтреал, неговиот докторски студент Каролин Пјаулет и неколку нивни соработници известија за откривање на водена пареа и можеби дури и течна водена маглина во атмосферата на планетата К2- 18б. Оваа егзопланета е околу девет пати помасовна од нашата Земја и се наоѓа во прифатливата зона на sвездата што ја орбитира. Оваа sвезда од типот М е помала и поладна од нашето Сонце, но поради блиското растојание на К2-18б со нејзината sвезда, планетата добива скоро иста вкупна количина на енергија од својата sвезда како што нашата Земја ја добива од Сонцето.

Сличностите помеѓу егзопланетата К2-18б и Земјата им сугерираат на астрономите дека егзопланетата евентуално може да има воден циклус, со што ќе се овозможи водата да се кондензира во облаци и да падне дожд од течна вода. Ова откритие беше овозможено со комбинирање на осум транзитни набудувања – моментот кога егзопланетата поминува пред својата sвезда – преземена од вселенскиот телескоп Хабл.

Научниците во моментов веруваат дека густиот гасен плик од К2-18б најверојатно го спречува животот бидејќи го знаеме тоа од постоење на површината на планетата. Сепак, студијата покажува дека дури и овие планети, можат да бидат истражени со помош на астрономски инструменти развиени последниве години. Проучувајќи ги овие планети кои се наоѓаат во прифатлива зона на нивната sвезда и имаат соодветни услови за течна вода, астрономите се еден чекор поблиску до директно откривање на знаците на живот надвор од нашиот Сончев систем.

“Ова претставува најголем чекор направен кон нашата крајна цел да пронајдеме живот на други планети, да докажеме дека не сме сами. Благодарение на нашата обсерваторијата и нашиот климатски модел на оваа планета, покажавме дека нејзините водени пареи можат да се кондензираат во течност вода.

Поддржете ја нашата работа: