Oтсега ќе може да се дипломира на студии за марихуана

Кога [моите пријатели] ќе слушнат што е мојата професија, многу луѓе ќе речат: Леле, пријателе. Ќе добиеш диплома за одгледување на марихуана “, изјави Алекс Рот, 19-годишен студент.

„Но, воопшто не е лесно”, вели тој.

Студентите на Универзитетот во Мичиген отсега и официјално ќе може да дипломираат на студии за марихуана.

Технички, програмата се нарекува „Медицинска растителна хемија”, и таа комбинира хемија, биологија, ботаника, хортикултура, маркетинг и финансии во еден курс. Има дури и специјализирани претприемачки и биоаналитички лекции за учениците кои сакаат да се фокусираат на деловните или научните аспекти на дипломата.

Додека канабисот е во фокусот на програмата, поради зголемената побарувачка за хемичари, претприемачите и експертите за хортикултура ќе се приклучат на индустријата за марихуана во државата, но студентите нема да ја користат или да ја негуваат.

Никој не одгледува марихуана. Никој не ги крши државните или федералните закони “, изјави член на Одборот на Универзитетот, Стив Мичел. „Но, постојат многу растенија кои можат да се изучуваат”.

Познавањето на овие растенија може да им помогне на учениците еден ден да работат со лековити марихуани за лекување на разни болести од рак до анксиозни нарушувања.
Доктор Марк Паулсен, директор на универзитетскиот хемиски оддел, изјави дека програмата е во пораст. „Секоја недела добиваме нови ученици”, рече тој, очекувајќи нивната бројка и во иднина да расте

 

Текстот е добиен во соработка со radiomof.mk

Поддржете ја нашата работа: