Првиот комерцијален електричен авион одлета во Канада!

Прв пат за авијациската индустрија, целосно електричен авион одлета во Ванкувер, Канада. “Harbour Air ePlane” со мотор дизајниран од австралиската фирма Магникс, го заврши тест-летот, означувајќи голем напредок.

15-минутниот пробен лет се случи во градот Ричмонд, јужно од Ванкувер. Опремен со електричен мотор, ова беше првиот обид за градење на првата електрична комерцијална флота во светот. Преминот кон електрична енергија може значително да го урне количеството на емисии на јаглерод во авијацискиот сектор.

HarbourAir има за цел да создаде цела флота до 2022 година, откако ќе се обезбедат сите одобренија за безбедност и регулатива.

Според изјавата на министерот за транспорт, Марк Гарне, ова би можело да постави нов тренд за по зелени летови. Според извршниот директор на „Магникс“, Рои Ганзарски, ако кратките летови се електризираат, тоа може да го трансформира начинот на кој патуваат луѓето. Сепак, во моментов авионите можат да летаат околу 160 км со батерија на литиум. Тој понатаму додава дека иако не е доволно, доволно е да се започне револуција.

Поддржете ја нашата работа: