Rolls-Royce со план да изгради 15 нуклеарни реактори!

Ролс-Ројс најави дека планира да изгради, инсталира и одржува до 15 мини нуклеарни реактори во Велика Британија, со првиот сет да се активира за 9 години. Во интервјуто за радио „Би-Би-Си 4“ Пол Стајн, главен службеник за технологија на „Ролс-Ројс“, рече дека компанијата води конзорциум за производство на фабрички изградени модуларни нуклеарни реактори што можат да се испорачаат со обични камиони.

Во моментов, светот претрпува бум во нуклеарната енергија. Според Светската нуклеарна асоцијација, има 448 оперативни цивилни реактори и уште 53 во изградба. Сепак, скоро сите овие се градат во Источна Европа и Азија, при што само Кина гради повеќе реактори отколку цел западен свет.

Дел од причината за ова е политичко, со тоа што секоја реакторска програма во Европа или Северна Америка се соочува со непроодна опозиција на активисти поради трошокот за градење и ракување со големи реактори во енергетска економија, во која сега доминира ефтин природен гас. Сепак, еден тренд на технологија што може да ја сруши оваа стагнација е развој на мали, модуларни нуклеарни реактори кои би можеле да се масовно произведени во фабрики, испорачани од обични камиони, а потоа и склопени за производство на евтина електрична енергија без јаглеродни емисии.

Поддржете ја нашата работа: