Русија започнува масовно производство на системи за тестирање КОВИД-19

Шефот на „Центарот за стратешко планирање и управување со руското Министерство за здравство“, Сергеј Јудин, информира дека оваа недела Русија започнува со производство на нивниот нов „АмплиТест САРС-КоВ-2“ оваа недела и планираат да произведуваат до 50.000 тест системи на ден.

Овој нов тест систем ќе биде почувствителен од постојните и се заснова на откривање на РНК на САРС-КоВ-2 (СОВИД-19) преку реакција на полимерниот ланец.

Создавањето на новиот руски тест систем познат како „АмплиТест САРС-КоВ-2“ започна на 31 јануари 2020 година, по упатство на рускиот министер за здравство Михаил Мурашко, а на 6 март беше одобрен од „Руската Федерална служба за надзор над заштитата на потрошувачите и благосостојбата “.

Поддржете ја нашата работа: