Светски ден на писменоста 2015: 10 моќни цитати

Потикнувач на идејата за ден на писменоста е УНЕСКО, а прв пат е одбележан во 1966 година.

Во продолжение следуваат неколку цитати од познати личности, симболичен начин да се прослави, поддржи и охрабри писменоста.

„Нацијата на добро информирани луѓе кои се свесни дека знаат и ги почитуваат правата што Бог им ги дал, не може да биде поробена. Тиранијата настанува во регионите на незнаење” – Бенџамин Френклин

„Човекот кој не чита нема предност над човекот кој не може да чита” – Марк Твен

„Откако ќе научите да читате, ќе бидете засекогаш слободни“- Фредерик Даглас

„Живејте како да ќе умрете утре. Учете како да ќе живеете вечно” – Махатма Ганди

„Интелектуалниот развој треба да започне со раѓањето и да престане само со смртта” – Алберт Ајнштајн

„Време е родителите рано да ги учат младите луѓе дека убавината и силата се во разноликоста” – Маја Ангелоу

„Писменоста е мост од беда кон надеж“ – Кофи Анан

„Прекрасната работа во врска со учењето е дека никој не може да ви го одземе” – Б.Б. Кинг

„Јас ќе ја бранам важноста на приказните пред спиење до последниот здив” –Ј. К. Роулинг

„Книгата е подарок кој може да се отвори повторно и повторно” – Гарнисон Кејлор

Поддржете ја нашата работа: