Ураганот Доријан ги уништува Бахамите…

Со врвни ветрови од 185 км на час, ураганот Доријан е најсилното невреме што ги погоди Бахамите, и се заканува дека ќе донесе ветрови со сила од ураган, поплавување на крајбрежјето и други влијанија на источниот брег на Флорида и југоисточен САД .

Доријан се рангираше како второ најсилно невреме (како што оценија според неговите максимални одржливи ветрови) забележано на Атлантскиот океан, зад ураганот Ален од 1980 година, и се споредува со ураганот „Ден на трудот“ во 1935 година за титулата најсилен атлантски ураган.

Бидејќи невремето се затвора на источниот брег на Флорида, Националниот центар за урагани објави предупредувања за ураган и невреме за некои области. Предупредувањето за ураганот се протега од Јупитер Инлет (само северно од западниот дел на плажата Вест Палм) до линијата округот Волусија / Бревард ( северно од Титусвил).

Предупредувањето за невремето се протега од близу плажата Вест Палм до Титусвил. Овие предупредувања се насочени кон периодот од понеделник вечер до раните часови во среда.

„Мало отстапување од лево на патеката може да го доближи интензивното јадро на ураганот неговите опасни ветрови поблиску до или на брегот на Флорида“, напиша Центарот за урагани во својата дискусија во 5 часот во неделата.

„Катастрофално“ сценарио се одвива на северозападниот Бахам, каде што во неделата го погоди, прстенот на деструктивни ветрови околу центарот.

Невремето допре до земјата во 12:40 часот ЕДТ во Елбоин Кеј, Абакос. Центарот за урагани објави дека невремето „тргнува со целиот негов бес кон Гранд Бахама“.

„Ова е опасна по живот ситуација. Резидентите таму треба да зафатат итно засолниште. Не впуштајте се во него доколку помине над вашата локација“, предупредува Центарот за урагани.

Поточно, невремето предизвикува налети на ветер над 220 mph (354 km / h), заедно со поплавување на невреме од 5,5 до 7 метри над нормалното ниво на плимата.

„Овие опасности ќе предизвикаат екстремно уништување во погодените области и ќе продолжат неколку часа“, изјави NHC.

Невремето се движи полека кон Флорида и Југоисточниот дел на Соединетите држави, но точната трага останува нешто неизвесна, при што компјутерските модели предвидуваат потег малку поблиску до брегот рано во неделата.

Флорида може да го промаши целиот бес на овој тежок ураган, но опасностите сè уште се можни. Исто така, изложени се и крајбрежните Џорџиа и Каролина.

Дури и додека поголемиот дел од компјутерските модели предвидуваат дека Доријан ќе остане  надвор од брегот на Флорида, Националниот центар за урагани ги повикува жителите да не се опуштат и да продолжат со подготовките за „исклучително опасен“ ураган.

Од 17 часот, невремето се движеше 95 милји (153 километри) источно од Фрипорт на островот Гранд Бахама и се движеше западно на 5 км на час (8 км на час). Врвните ветрови на невремето се наоѓаат 185 км на час (300 км на час), а Доријан го одржува интензитетот на категоријата 4 и категорија 5 за невообичаено долг период.

Невремето на овој моќен калибар се случува да помине циклуси кои ги ослабнуваат нивните ветрови, но Доријан ја избегна оваа динамика.

Над северниот дел на Бахамите, јадрото на невремето од разорниот ветер и поројниот дожд може да седи најмалку 24 часа, додека струите на управувачот во атмосферата пропаѓаат, предизвикувајќи Доријан да се смирува полека, ако не и застој во целост, за некое време.

Ова сценарио може да донесе катастрофално оштетување од ветрот, да фрли повеќе од две нозе дожд и да предизвика наплив на невреме, што претставува пораст на водата предизвикана од невреме над нормално суво земјиште на брегот од најмалку 18 до 23 стапки (5 – 7 метри) над нормалното ниво на плима.

Накратко, ова е бура што, во зависност од нејзината точна трага над северна Бахама, особено Гранд Бахама и островите Абако, може да ги преобликува овие локации со децении.

Исто така, екстремно веројатно е тоа да биде втор ураган од категоријата 5 што ќе направи спуштање на земјиште на Бахамите од 1983 година, според Фил Клотзбах од Државниот универзитет во Колорадо. Единствениот друг е ураганот Ендру во 1992 година.Одржливиот ветер на невремето се рангира како најсилниот досега север во Атлантскиот океан источно од Флорида. Неговиот притисок, кој се спушти на 910 милибари, е значително помал од ураганот Ендрју кога во 1992 година направи спуштање во јужна Флорида (колку е понизок притисокот, толку е посилно невремето), а податоците што ги презедоа авионите „Ураганот Хантер“ кои летаа во невремето покажуваат дека Доријан сè уште може да се засилува.

 

Поддржете ја нашата работа: