Уред што произведува струја од воздух

Уредот наречен „Freevolt“ не може да овозможи енергија доволна за паметните телефони, но може, на пример, да обезбеди енергија доволна за далечинските сензори на дворските капии. Ако сензорите и светилниците имаат безжичен извор на енергија плус безжична конекција, се отвора поголема можност за опремување на домовите и градините со ваков вид на уреди.

Самиот „Freevolt“ уред е со големина на мобилен телефон, но е тенок колку една кредитна картичка, така што може лесно да се прикачи на сензорите и паметните уреди.

Со текот на времето, ако се развие технологијата, овој уред би можел да се вгради во зградите, како и други структури, но засега е рано за тоа. Уредот е во можност да ја собере енергијата од „Wi-Fi“ и телевизиските сигнали, како и 2G, 3G  и 4G мрежите, така што има потенцијал да се користи во секоја градба во урбаните средини.

Понатаму, компанијата планира да направи и помала верзија на „Freevolt“, а тоа може да води до изработка на паметни часовници и други уреди за носење кои никогаш не ќе мора да се полнат.

Поддржете ја нашата работа: