Загадувањето на воздухот е поврзано со поголем ризик од депресија и самоубиство

Знаеме дека високото ниво на загадување на воздухот може да има загрижувачки влијанија врз нашите тела, од придонес кон болести на белите дробови и срцето до зголемување на ризикот од спонтан абортус.

Но, не е само нашеѕо физичко здравје што е во опасност. Претходни студии поврзаа високи нивоа на загадување на воздухот со накачени психички проблеми кај деца, психотични искуства и невролошки состојби како биполарно нарушување. Сега, еден ваков вид преглед и мета-анализа процени како загадувањето на воздухот влијае врз нашето ментално здравје, откривајќи дека може да предизвика „значителна штета“.

Тим од Универзитетскиот колеџ во Лондон и колеџот од Лондон Кинг ги оцени податоците од 16 земји, испитувајќи докази за врски помеѓу загадувањето на воздухот и пет исходи на менталното здравје: депресија, вознемиреност, биполарност, психоза и самоубиство.

Светската здравствена организација (СЗО) во моментов препорачува луѓето да бидат изложени на не повеќе од 10 микрограми ситни честички – ситни честички како прашина и саѓи – на метар квадратен (μg / m3). Сепак, многу од нас во зафатени градови, особено и Скопје, дишат воздух со загаденост далеку над оваа безбедна граница.

Поддржете ја нашата работа: