(ВИДЕО) Научниците направија „риба“ од човечки срцеви клетки и таа плива како срце што чука!

Со својата опашка која ритмички се превртува од една на друга страна, оваа чудна  риба се движи во растворот од сол и гликоза, користејќи ја истата сила како и нашeтo срцe.

Овој прекрасен минијатуризиран циркулаторен систем, развиен од научници од универзитетите Харвард и Емори, може да продолжи да плива во истиот ритам повеќе од 100 дена.

Пронаоѓачите имаат големи надежи за чудниот мал уред, составен од живи клетки на срцевиот мускул (кардиомиоцити) израснати од човечки матични клетки.

Создавањето на „биохибридните“ риби се фокусира на две клучни регулаторни карактеристики на нашите срца: нивната способност да функционираат спонтано, без потреба од свесно внесување (автоматичност) и пораки иницирани од механичко движење (механоелектрична сигнализација).

„Нашата крајна цел е да создадеме вештачко срце кое ќе може да се замени несоодветно формирано срце кај деца“, вели биоинженерот Кевин Кит Паркер од Универзитетот Харвард.

Иако е едноставно да се создаде нешто што може да изгледа како срце, сепак, да се направи нешто што всушност функционира како срце е многу потежок предизвик.

„Би можеле да изградме модел на срце од Play-Doh, но тоа не значи дека можеме веднаш да направиме срце“, објаснува Паркер.

Извор: Science

Поддржете ја нашата работа: