(ВИДЕО) Снимена необична риба со проѕирна глава

PHOTO: MBARI

Илјадници стапки под површината на заливот Монтереј во близина на Калифорнија, научниците неодамна снимија риба со проѕирна глава и зелени очи налик на топче кои ѕиркаат низ нејзиното чело.

Ова бизарно суштество, познато како Macropinna microstoma, многу ретко се гледа. Истражувачите од Институтот во Монтереј Беј (MBARI) го забележале видот само девет пати и покрај тоа што ги испратиле своите далечински управувани возила (ROV) на повеќе од 5.600 нуркања во живеалиштето на овие риби.

Но, минатата недела, кога тимот го спушти ROV во длабочините, ја здогледа рибата како плива во водата.

Во тоа време, ROV крстарел на длабочина од околу 2.132 стапки (650 метри) во подморскиот кањон Монтереј, еден од најдлабоките подморнички кањони на брегот на Тихиот Океан, изјавил Томас Ноулс, постар акварист во аквариумот Монтереј Беј.

„Сите знаевме дека ова е веројатно искуство еднаш во животот“, бидејќи неостварливото суштество се гледа многу ретко, изјавил Ноулс.

Очите на рибата се неверојатно чувствителни на светлина и може да се насочат право нагоре, кон врвот на главата на рибата или директно напред. Двете капсули со темна боја, поставени пред очите на рибата ги содржат органите што животното ги користи за мирис.

Видот ги населува водите од Беринговото Море до Јапонија и Долна Калифорнија. Рибите живеат во зоната на океанскиот самрак, која се наоѓа на околу 650 до 3.300 стапки (200 до 1.000 m) под вода, во близина на длабочината каде што почнува да владее целосен мрак.

Поддржете ја нашата работа: