Дали денес Кина го има најмоќниот квантен компјутер на светот?

Тим кинески научници го развија најмоќниот квантен компјутер во светот, способен да изврши барем една задача 100 трилиони пати побрзо од најбрзите суперкомпјутери во светот.

Во 2019 годин Гугл соопшти дека ја направиле првата машина за да се постигне „квантна надмоќ“, прва што ги надминала најдобрите суперкомпјутери во светот во квантно сметање. Кинескиот тим, со седиште во кинескиот универзитет за наука и технологија во Хефеи, објави дека нивниот квантен компјутер, наречен „Џуџанг“, е 10 милијарди пати побрз од „Сикамор“ на Гугл . Описот на „Џуџанг“ и неговиот подвиг на пресметка беше објавена на 3 декември во списанието „Наука“.

„Џуџанг“ е вториот квантен компјутер кој постигнал квантна надмоќ насекаде во светот. Кина инвестираше многу во квантни компјутери. Владата потроши 10 милијарди долари на националната лабораторија за науки за квантни информации во земјата, објави НДТВ. Земјата е исто така светски лидер во квантното вмрежување, каде податоците кодирани со употреба на квантна механика се пренесуваат на долги растојанија, 

Квантните компјутери можат да ја користат необичната математика што владее со квантниот свет за да ги надминат класичните компјутери во одредени задачи. Каде што класичните компјутери вршат пресметки со употреба на битови, кои можат да имаат една од двете состојби (обично претставени со 1 или 0), квантните битови или квабитите можат да постојат во многу состојби истовремено. Ова им овозможува да ги решат проблемите побрзо од класичните компјутери. Но, додека теориите предвидуваа дека квантните операции ќе ги поразат класичните, постојат со децении, се покажа дека градењето практични квантни компјутери е многу попредизвикувачко.

Кинески компјутер врши пресметки користејќи оптички кола. Уредот на „Гугл“, „Сикамор“ користи суперспроводливи материјали на чипот и повеќе личи на основната структура на класичните компјутери. Ниту едното, ниту другото не би било особено корисно само по себе како компјутер и кинескиот уред е дизајниран да реши само еден вид на проблем.

За да го тестираат „Џуџанг“, истражувачите му дале задача „да го земе примерокот од Хигсовиот бозон“, каде што компјутерот пресметува излез на комплексно коло кое користи светлина. Овој излез се изразува како список на броеви. (Светлината е составена од честички познати како фотони, кои спаѓаат во категоријата честички познати како бозони.)

Успехот се мери според бројот на откриени фотони „Џуџанг“, што и самиот е оптички круг, при еден тест откриени максимум 76 фотони, просечно 43 за време на неколку тестови. Времето на пресметување за да се направи список со броеви за секоја експериментална серија беше околу 200 секунди, додека на најбрзиот кинески супер компјутер ќе му беа потребни 2,5 милијарди години за да го постигне истиот резултат . Ова сугерира дека квантен компјутер може да направи Хигсов бозонски примерок 100 трилиони пати побрзо од класичниот супер компјутер.

Ова не значи дека Кина сè уште има целосно употреблив квантен компјутер, но е на добар пат. Што се однесува до нејзината идна примена, се тврди дека суперкомпјутерот „Џуџанг“ најдобро одговара на областите како што се теоријата на графикони, машинско учење и квантна хемија.

Извор: САРИСА news

Поддржете ја нашата работа: