ДНК од мамут и слон измешани со клетки од овци: Прикажано џиновско лабораториско ќофте

Snapshot / REUTERS/Piroschka van de Wouw

Џиновско ќофте направено од месо одгледувано со помош на ДНК на изумрен волнен мамут е изложено во амстердамскиот музеј за модерна наука, „Немо“.

Ќофтето е создадена од австралиската компанија за одгледување месо „Вов“, од која објавија дека тоа не е првоаприлска шега, туку дека нивната намера била да ги натераат луѓето да размислуваат за култивираното месо, како алтернатива на вистинското месо.

„Сакавме да создадеме нешто што е сосема различно од сѐ што е видено досега“, изјави за Ројтерс основачот на компанијата Тим Ноксмит.

Ќофтињата се направени од клетки од овци во кои е вметнат асингуларен ген од  мамутски миоглобин.

„Кога станува збор за месото, миоглобинот е одговорен за аромата, бојата и вкусот“, вели Џејмс Рајал, од „Вов“.

Бидејќи мамутската ДНК секвенца „Вов“ добиена содржеше празнини, беше вметната ДНК на африкански слон.

„Слично како Паркот Јура“, рече Рајал, истакнувајќи дека најголемата разлика е во тоа што не се создадени вистински животни.

Додека создавањето на култивирано месо обично значи користење на крвта на мртво теле, „Вов“ користеше алтернатива, што значи дека не биле убиени животни при правењето ќофтиња од мамут.

Ќофтињата, кои имаат вкус на крокодилско месо, моментално не се консумираат, со оглед на тоа што содржи протеин стар 4.000 години и бара ригорозни тестови пред да се појави на пазарот.

Поддржете ја нашата работа: