Еве зошто стресот предизвикува опаѓање на косата

Стресот долго време се поврзува со тоа што косата обелува или воопшто престанува да расте, но досега не ги разбравме точните причини зошто. Новото истражување на лабораториски глувци сега би можело да одговори на некои клучни прашања во врска со таа важна врска помеѓу стресот и нашата коса.

Не само што истражувачите го идентификувале главниот хормон на стрес кој прави подолг прекин на растот на косата, туку тие исто така сфатиле кој тип на клетка и молекула е одговорен за пренесување на стресни сигнали.

Доколку овие откритија успешно се преточат во биологијата на човекот, конечно би можеле да го разбиеме кодот дека хроничниот стрес е поврзан со опаѓање на косата.

„Кожата нуди сликовит и достапен систем за детално проучување на овој важен проблем“, вели биологот Ја-Киех Хсу од Универзитетот Харвард. „Во овој труд откривме дека стресот всушност го одложува активирањето на матичните клетки и темелно го менува тоа колку често матичните клетки од фоликулот на косата го поправаат ткивото.

Прво, истражувачите потврдија дека изложеноста на стрес кај глувците навистина го ограничил растот на косата со продолжување на времето за одмор на матичните клетки.

Тие потоа го идентификуваа кортикостеронот како одговорен хормон на стресот. Давањето дополнителен кортикостерон на глувците го имаше истиот ефект врз матичните клетки на косата како и создавањето стрес кај животните со релативно безопасни техники како што се навалување на кафезот и слично.

Хируршкото отстранување на хормонот кој е извор на стрес го сменил ефектот: фоликулите на косата кај глувците продолжиле да се обновуваат со многу малку паузи за одмор, дури и кога животните старееле (со возраста, фоликулите на цицачите обично стануваат помалку активни).

Ова сугерира дека дури и нормалното ниво на кортикостерон кај глувците има важен регулаторен ефект кога станува збор за растот на косата, а дополнителниот стрес може да биде причина зошто фоликулите на косата и нивните матични клетки одмараат подолго.

Клучното прашање е: дали човечките тела работат на ист начин? Имаме свој еквивалентен хормон на стрес наречен кортизол, но ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се утврди дали тој реагира на ист начин како што тоа го прави кортикостеронот кај глувците.

Поддржете ја нашата работа: