Завршени првичните анализи – „Бену“ потекнува од планета богата со вода

NASA

Астероидот Бену бил дел од древен океански свет и нуди нови индиции за потеклото на животот на Земјата, велат научниците по анализата на првиот примерок, пренесува New Scientist.

Анализата, спроведена во октомври, откри изобилство на вода и содржина на јаглерод во астероидот, а  научниците од Универзитетот во Аризона предлагаат дека Бену потекнува од планета богата со вода пред милијарди години.

Мојата работна хипотеза е дека тој бил дел од антички океански свет, вели Данте Лаурета, водечки научник за анализата на примерокот. Неговата анализа покажува дека примерокот на астероидот, богат со минерали од глина и серпентит, содржи структури кои нудат увид во потеклото на животот.

Лаурета го истакнува присуство на редок фосфат минерал, богат со калциум и магнезиум, чиј состав наликува на Енкелад, месечината на Сатурн, позната по својот глобален океан.

Според Фабијан Кленер од Универзитетот во Вашингтон, таквите податоци покренуваат интригантни паралели.

Мисијата OSIRIS-REx на НАСА, лансирана во 2016 година, успешно врати примероци од Бену во 2023 година, обезбедувајќи витални индиции за раните фази на Сончевиот систем. Преку анализа на примероците, НАСА има намера да ги открие мистериите на формирањето на Земјата. Бену, избран поради наводното богатство со органски соединенија, служи како вредна реликвија од формирањето на Сончевиот систем.

Се враќаме во ерата на создавањето на Сончевиот систем, барајќи траги на погодност за живеење на Земјата, истакнува Лаурета и ја нагласува важноста на гореспоменатата мисија на НАСА. Потрагата по потеклото на животот останува фокусна точка, со надеж дека вратениот материјал содржи семиња на живот донесени од астероидите кога Сончевиот систем сè уште бил во зародиш.

Извори: Daily Mail/New Scientist

Поддржете ја нашата работа: