НАСА успешно ја тестираше најмоќната ракета во светот

epa09083146 A handout photo made available by NASA shows Acting NASA Administrator Steve Jurczyk, left, and Rick Gilbrech, director of NASA's Stennis Space Center, right, watch as the core stage for the first flight of NASA?s Space Launch System rocket undergoes a second hot fire test in the B-2 Test Stand, at NASA?s Stennis Space Center near Bay St. Louis, Mississippi, USA, 18 March 2021. The four RS-25 engines fired for the full-duration of 8 minutes during the test and generated 1.6 million pounds of thrust. The hot fire test is the final stage of the Green Run test series, a comprehensive assessment of the Space Launch System?s core stage prior to launching the Artemis I mission to the Moon. EPA-EFE/NASA/Robert Markowitz HANDOUT MANDATORY CREDIT: (NASA/Robert Markowitz) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

НАСА успешно го тестираше главниот мотор на најмоќната ракета во светот – Space Launch System (SLS).

Моторите работеле повеќе од осум минути за да го симулираат времето што е потребно за ракетата да стигне до вселената од површината на Земјата. SLS би требало да превезува луѓе на површината на Месечината, првпат од 1972 година.

Експертите го тестираа главниот мотор на ракетата. СЛС е составено од јадро со четири моќни RS-25 мотори и два придвижувачи. Пред почетокот на тестирањето, инженерите го наполниле главниот мотор со повеќе од 2,6 милиона литри гориво, кое се состои од течен водород и течен кислород, пишува Би-би-си.

Тестираните мотори вчера биле дел од 21 успешно полетување шатлови. Два од нив биле користени во последната мисија СТС-135 во 2011 година, а третиот во мисијата во 1998 година кога беше лансирана најстарата личност во вселената – американскиот сенатор и астронаут Џон Глен, кој во тоа време имаше 77 години, а четвртиот за време на летот за сервисирање на вселенскиот телескоп „Хабл“.

Моторите беа поправени по тие мисии. По првото полетување на СЛС подоцна оваа година, НАСА ќе ги отфрли и повеќе нема да ги користи.

SLS и припаѓа на мисијата „Артемис-1“, чија цел е да ги посети Месечината и другите планети во нашиот Сончев систем.

Поддржете ја нашата работа: