Новооткриени Т-клетки би можеле да станат иднина во борба против ракот

Научниците од Универзитетот во Кардиф открија супериорна форма на Т-клетки убијци кај пациенти кои успешно се излекувале од карцином во краен стадиум.

Како што е објавено на интернет страната на Кардиф, истражувачите открија дека доминантните, успешни Т-клетки убијци се способни да препознаат повеќе различни цели поврзани со ракот во исто време.

Досега, научниците веруваа дека индивидуалните Т-клетки убијци гледаат само една цел на клетките на ракот.

„Повеќекратните“ клетки пронајдени од тимот се разликуваат од оние претходно проучуваните и имаат супериорни својства, овозможувајќи им да го напаѓаат ракот на неколку начини истовремено.

Што направи истражувачкиот тим од Кардиф?

Истражувачите ги разгледувале пациентите со карцином во доцниот стадиум на кои им била дадена терапија TIL (Туморно-инфилтрирачки лимфоцити) во Националниот центар за имунолошка терапија на рак во Херлев, Данска (CCIT-DK). Терапијата со TIL зема бели крвни зрнца (лимфоцити) од туморот на пациентот, ги одгледува во голем број во лабораторија и ги враќа на пациентот за да му помогне на имунолошкиот систем да ги убие клетките на ракот. CCIT-DK е пионер на терапијата TIL во Европа.

Во клиничкото испитување од фаза I/II што се одвиваше во текот на последната деценија, на 31 пациент им беше дадена терапија со TIL. Сите TIL-клетки дадени на овие пациенти беа Т-клетки.

Тимот потоа чекаше да види кој од овие пациенти го исчистил ракот и се фокусираше на нив.

Потоа, тие ги предизвикаа крвните клетки од овие пациенти со складирани примероци од туморските клетки на пациентот за да видат кои Т-клетки ќе реагираат.

Открија дека преживеаните од рак сè уште покажуваат многу силни одговори на Т-клетките убијци на сопствениот рак повеќе од една година откако го исчистиле.

Истражувачите потоа продолжија да идентификуваат како овие Т-клетки убијци ги разликуваат клетките на ракот од нормалните клетки.

Користејќи алгоритми, тие беа во можност успешно да увидат што препознаваат Т-клетките врз основа на она на што реагирале и кои протеини се разликуваат помеѓу здравите клетки и клетките на ракот.

Тие откриле дека новите „повеќекратни“ Т-клетки биле способни да препознаат повеќекратни промени во протеините во клетките на ракот. Генерално, тие ги пронајдоа овие „повеќекратни“ Т-клетки кај неколку преживеани од рак.

Проф. Енди Свел од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Кардиф, кој го водеше истражувањето, рече: „Сакавме да знаеме како некои пациенти со краен стадиум на рак кои биле третирани со терапија TIL успешно го исчистиле својот рак, па тргнавме во потрага по одговори. Гледајќи ја крвта на луѓето чиј рак целосно се исчистил по терапијата со ТИЛ, успеавме да ги пронајдеме успешните Т-клетки. Ги тестиравме со рак на личноста, рак од други пациенти, како и други видови на рак“, вели Свел.

„Нашите наоди навистина не изненадија бидејќи никој не знаеше дека поединечните Т-клетки можат да ги препознаат клетките на ракот преку неколку различни протеини поврзани со ракот истовремено“, додава Савел.

Т-клетки убијци од преживеан од рак се покажа дека се значително подобри во препознавањето на ракот отколку нормална антиканцерогена Т-клетка убиец.

„Покрај тоа, способноста да се одговори истовремено на повеќе протеини поврзани со ракот значеше дека овие Т-клетки може да одговорат на повеќето видови на рак бидејќи на ракот им е потребно само да изразат една од аберантните цели за да се идентификуваат како опасни и убиени.

„Поважно, видовме голем број на повеќекратни Т-клетки во крвта на преживеаните од рак. До денес не најдовме такви повеќестрани Т-клетки кај луѓе каде што ракот напредува. Бројот на пациенти е мал досега, но останува можно повеќекратните Т-клетки да се поврзат со целосна ремисија – или отстранување на ракот.

Што е следно за истражувачкиот тим?

Додека новата студија покажува дека поединечните Т-клетки кај преживеаните од рак можат да препознаат повеќе различни цели истовремено и да уништат широк опсег на рак, ќе биде потребна понатамошна работа на поголеми групи пациенти за дефинитивно да се поврзат повеќестраните Т-клетки со клиренсот на ракот.

Успешното предвидување што препознава Т-клетката е еден од големите предизвици за ракот и нуди потенцијал за значително подобрување на идниот третман на ракот со тоа што ќе ни овозможи да разбереме што всушност препознаваат антиканцерогените Т-клетки кај пациентите кај кои успеваат да го исчистат нивниот рак.

Поддржете ја нашата работа: