Пронајден древен пат до Северна Америка стар 24.000 години

pixabay

Истражувајќи ја новата можност за античка рута до Новиот свет, научниците сугерираат дека замрзнатиот премин, формиран од морскиот мраз, можеби ја олеснил миграцијата на луѓето од Сибир повеќе од 10.000 години порано отколку што се верувало.

Горенаведената идеја се заснова на анализата на седиментот и фосилизираниот морски свет, спроведена од Геолошкиот институт на САД, океанографската институција Вудс Холе и Државниот универзитет во Орегон. Геологот Самер Преториус, презентирајќи го истражувањето на годишниот состанок на Американската геофизичка унија, сугерира дека рамните пространства на зимскиот мраз можеби имале клучна улога во овозможувањето на патувањето кога навигацијата со брод била опасна.

Со децении, народот Кловис се сметал за првите жители на Северна Америка и дека таму пристигнале пред околу 13.000 години. Сепак, неодамнешните откритија ја предизвикуваат првата хипотеза на Кловис, продолжувајќи ја временската линија на човечкото присуство во Америка на повеќе од 25.000 години. Прашањето за тоа како античките луѓе го постигнале своето напорно патување останува отворено, со оглед на предизвиците што ги поставуваат снегот и глечерите што го прекриле пејзажот за време на последниот глацијален максимум.

Пронајдени се два поволни периоди за античка миграција кон Северна Америка

Додека „хипотезата за автопат за морска трева“ сугерира крајбрежни екосистеми и миграција овозможена од чамци, населба стара 14.000 години на западниот брег на Канада ја поддржува идејата дека луѓето пред Кловис патувале по морскиот брег. Студија од 2020 година сугерира дека топлите периоди можеби имаат затворени миграциски прозорци поради изменетите океански струи предизвикани од топењето на мразот.

Анализата на климатските модели на Преториус и нејзиниот тим покажува дека силните ветрови и пониските нивоа на морето пред 20.000 години би ги зајакнале океанските струи, попречувајќи го патувањето по морето. Сепак, доказите сугерираат дека зимскиот морски мраз опстојувал до пред околу 15.000 години, обезбедувајќи потенцијална рута за пешачење или патување со санки. Научниците ги идентификуваат периодите од пред 24,5 до 22 илјади години и од пред 16,4 до 14,8 илјади години како поволни за рана миграција долж брегот на Алјаска, веројатно потпомогната од „морскиот леден автопат“.

Гореспоменатото истражување поттикнува преиспитување на претпоставката дека морското патување е примарен начин на миграција. Иако не докажува дека имало такви патувања, наодите се во согласност со новите докази за луѓе кои патувале на југ како Ново Мексико пред повеќе од 20.000 години. Студијата што се занимава со споменатото откритие беше претставена на годишниот состанок на Американската геофизичка унија во Сан Франциско на 16 декември.

Извор: Science Alert

 

Поддржете ја нашата работа: