Студија: Алергичните возачи се изложени на ист ризик од сообраќајни несреќи како и пијаните возачи

pixabay

Истражување покажува дека возачите кои страдаат од акутни алергии на полен се потенцијално подеднакво склони на несреќи како и пијаните возачи, бидејќи само едно кивање со брзина од 100 km/h, возачот може слепо да вози и до 30 метри, покажуваат податоците од германската агенција TÜV.

Додека одредени лекови можат да помогнат при симптоми како течење на носот и насолзени очи, експертите препорачуваат да се проверат интегрираните филтри за воздух во кабината кои ги задржуваат несаканите компоненти од воздухот како полен, прашина, бактерии или алергени однадвор.

Експертите советуваат филтрите во автомобилите да се менуваат на секои 15.000 километри

Додека филтрите се нови, тие спречуваат поленот и прашината да навлезат во кабината на автомобилот, но филтрите кои не се сменети долго време може да се затнат и да станат почва за мувла и други спори. И антибактериските и фунгицидните премази на филтри престануваат да бидат ефективни по долг период на употреба. Затоа, новите филтри треба да се проверат веднаш штом концентрацијата на полен го достигне својот врв.

Експертите препорачуваат филтрите во автомобилите да се менуваат на секои 15.000 километри и додаваат дека дури и возачите кои не поминуваат толку голема километража треба да ги менуваат барем еднаш годишно за да се гарантира нивната ефикасност, препорачуваат германските експерти.

„Ова обично се прави како дел од техничкиот преглед“, се сеќава техничкиот инспектор на TÜV, Винченцо Лука. Но, ако сте принудени да возите низ области полни со полен секој ден, можеби ќе треба да го смените автомобилот.

Има само неколку модели на автомобили кои им овозможуваат на сопствениците едноставно сами да ги исклучуваат и да ги вклучат филтрите. Повеќето возачи ќе треба да го однесат својот автомобил кај механичар за замена.

Мултифилтри со активен јаглен

Таканаречените мултифилтри со активен јаглен може повторно да се вградат во многу модели на возила, иако таквата опција е нешто поскапа. Филтрите со активен јаглен, покрај поленот и прашината однадвор, штитат и од непријатни мириси и одредени загадувачи.

Ако страдате од поленска треска, обидете се да избегнувате паркирање под дрвјата за време на сезоната на полен, инаку, кога ќе се вратите, вашиот автомобил може да биде покриен со цвеќиња кои паднале од дрвјата и затоа се полни со полен.

За да ги минимизирате симптомите на алергија, треба да избегнувате директен контакт со полен. Откако ќе бидете надвор, ставете ја јакната во багажникот на автомобилот за да не го префрлите поленот од него во кабината на возилото. Дополнително, најдобро е да ги држите затворени прозорците додека возите, како и подвижниот покрив, доколку автомобилот има таков.

Поддржете ја нашата работа: