Шокантна стапка на онлајн насилство меѓу децата во ЕУ!

pixabay

Извештајот на Светската здравствена организација (СЗО) за Европа покажува значително зголемување на онлајн злоупотребата меѓу децата, што поттикна итни повици за подигање на свеста и регулативи за заштита на благосостојбата на децата на интернет, пренесува „Science Alert“.

Извештајот, што опфаќа 44 земји, покажа дека сајбер-малтретирањето кај децата на возраст од 11 до 15 години се зголемило на 16 насто, што е зголемување од 13 насто во изминатите четири години.

Регионалниот директор на СЗО за Европа, Ханс Клуге, ја истакна потребата за справување со малтретирањето и насилството меѓу децата во сите негови форми.

„Овој извештај е повик за будење за сите нас“, рече Клуге.

Според студијата, насловена како „Здравствено однесување кај децата од училишна возраст“, ​​15 проценти од момчињата и 16 проценти од девојчињата пријавиле дека доживеале сајбер-малтретирање во последните неколку месеци. Извештајот го нагласува значителното влијание на пандемијата COVID-19 врз однесувањето на адолесцентите, истакнувајќи дека виртуелните форми на насилство од врсници станаа особено релевантни.

Додека сајбер-малтретирањето се зголеми, другите форми на малтретирање останаа релативно стабилни, со само мало зголемување. Највисоко ниво на сајбер малтретирање е забележано во одредени земји, а на врвот на листата се Бугарија, Литванија, Молдавија и Полска, додека Шпанија објави најниско ниво.

Бидејќи адолесцентите поминуваат до шест часа онлајн дневно, дури и малите промени во стапките на злоупотреба може да имаат големо влијание врз нивната благосостојба, нагласи Клуге. Извештајот, исто така, откри загрижувачки тренд, покажувајќи дека еден од осум тинејџери признава дека злоупотребувал други онлајн, што е зголемување од три проценти во однос на 2018 година.

И покрај стабилните нивоа на физичко малтретирање, студијата ја истакна итната потреба за свесност и интервенција. Тој повика на зголемени инвестиции во следење на различните форми на насилство од врсници и се залагаше за едукација на младите, семејствата и училиштата за злоупотреба на интернет.

Извештајот дополнително ја нагласи важноста од регулирање на платформите на социјалните медиуми за да се ублажи изложеноста на онлајн малтретирање. Дополнително, тој истакна дека социо-економскиот статус на родителите има минимално влијание врз однесувањето на децата, освен во Канада, каде младите со понизок социо-економски статус биле поподложни на малтретирање.

Поддржете ја нашата работа: