Дали луѓето можат да ја контролираат молњата?

Уште од експериментот на Бенџамин Фреклин, научниците се фасцинирани од идејата за искористување на моќта на молњата. На површината на земјата, секоја секунда удира гром, со сила од милијарди волти електрична енергија. Со можноста за зголемување на молњите, поради глобалното затоплување, научниците се прашуваат дали е возможно да се собере оваа енергија и во моментов работат на нејзино контролирање со помош на ласери.

Во една неодамнешна студија, објавена во „Science Advances“, истражувачите успеале да ја контролираат траекторијата на електричниот полнеж со помош на ласер, но само на неколку сантиментри, што е многу далеку од растојанието потребно за ефикасно да се контролира молњата.

Што мислите, дали обидот да се контролира молњата е добра идеја?

 

Поддржете ја нашата работа: