Дали знаете дека шампањското го измислиле вдовиците од 17 век?

Дали знаете кој го измисли првото пенливо вино коешто го обожаваме денеска?

Познати ви се имињата Clicquot, Pommery, Bollinger… Но, дали знаете кој стои зад овие брендови?

Сите знаеме дека во 17 век калуѓерот Dom Perignon го создал најпознатото пенливо вино  во светот денес, но жените кои биле вдовици се тие кои што во тој период биле на чело на куќите кои го произведувале. Не само што биле дирекно вклучени во процесот на создавање, туку и биле креативно одговорни за уникатниот дизајн на шишињата.

Зошто вдовици? Бидејќи за разлика од жените во брак во тоа време, ним им било дозволено да имаат свој бизнис и да бидат независни. Немажените и тие во брак зависеле од своите татковци и нивната дозвола, што не било случај со вдовиците.

Поддржете ја нашата работа: