Едноставен научен експеримет – направете шишето да исчезне

Се’ што ви е потребно е една стаклена чаша, едно мало празно стаклено шишенце и 2-3 шишенца глицерин. Она што се случува е следново:

Ако го ставите шишенцето во чаша со вода, изгледа прилично нормално. Светлината патува низ воздухот (зелени стрелки) побрзо отколку што патува низ стаклото (црвени точки) или вода (сини стрелки).

 

Нашите очи го гледаат шишенцето внатре во чашата, бидејќи можат да забележат дека светлината патува со различна брзина и под различен агол на секој од четирите пресеци на стакло и вода. Тоа ја искривува сликата на моливот позади стаклото.

Но, ако ги наполните и шишенцето и чашата со глицерин, ќе изгледа како шишенцето да не е воопшто таму, и сликата на моливот е јасна.

 

Тоа е така бидејќи светлината низ стаклото и глицеринот патува со иста брзина, па нашите очи не гледаат граница таму каде што е шишето, притоа правејќи го невидливо.

 

Погледнете како изгледа целиот процес, заедно со уште неколку интересни научни експерименти.

Поддржете ја нашата работа: