Еколошки пелени од медузи

 Во 2013 година, неколку медузи се пронајдени во една од цевките за ладење на нуклеарен реактор во Шведска. Нуклеарниот реактор бил принуден привремено да запре со работа.  Досега, не се пронајдени многу корисни примени на медузата.

„Cine’al Ltd“, израелска фирма за нанотехнологија, развива линија за производство на супер-апсорбирачки производи од медуза.

Пелените, медицинските сунѓери, влошките, содржат синтетички полимери за супер апсорпција, на кои им требаат стотици години за да се разградат. Истите овие производи направени од медуза, се разградуваат за помалку од 30 дена, а апсорпцијата е 2 пати поголема.

Поддржете ја нашата работа: