Хакери можат да ги контролираат новите возила

СПОДЕЛИ

Експертите Чарли Милер и Крис Валасек покажуваат дека можат од далечина да ја преземат контролата над возилото, додека е во движење.

Двајцата експерти кои работат како етички хакери, биле оддалечени со километри и преку интернет навлегле во системот за контрола на навигацијата и радиото на „Џип Чироки“. На видеото се гледа како хакерите успеваат да ги оневозможат сопирачките на џипот, по што тој се лизга во ров.

Според проценките на Милер и Вaласек, околу 471.000 возила во САД се во опасност од хакирање. Тие постојано ги информирале производителите на автомобили за свoите наоди и веќе е достапен софтвер за заштита.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------