Хеликоптер што лета исклучиво на соларна енергија

Овој еколошки хеликоптер влезе во историјата на воздухопловството како прв кој лета само со помош на соларна енергија.

Соларното летало „Gamera“ е опремено со соларни панели кои ги напојуваат четирите ротори. Леталото успешно подигна патник на височина од 30 см.од тлото во траење од 9 секунди.

Ова летало со големина од 30,5 м2 е развиено од Универзитетот во Мериленд. Според тимот на „Gamera“, само е прашање на време кога ќе биде постигнат подолг лет.

Поддржете ја нашата работа: